top of page

Tantuninin Tarihi Nedir?

Afiyetle Tantuninizi yerken "Acaba Tantuninin tarihi nedir? Tantuni ismi nereden geliyor?" diye sorduğunuz oldu mu? Cevabınız evet ise yazımızı okumaya devam edin.


Tantuni, Yörük kültüründen geldiği söylenmekle birlikte Türkmenlerden de gelmiş olabileceği söylenmektedir. Ülkemizde Tantuninin ev sahibi Mersin ilimizdir, hatta ana lezzet durağı haline gelmiştir. Lavaş ekmeği içerisinde dürüm olarak servis edilen Tantuni, aynı zamanda Antakya’da da meşhur bir yiyecektir. Her iki şehrin birbirinden farklı pişirme ve sunum tekniği vardır. Örnek olarak Mersin Tantunisi ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken, Antakya Tantunisi satır kıymasından hazırlanır. Aslına bakarsanız, etlerin kılıçlar ile kalkanların üzerinde dövülme işlemi Yörük Kültürünü anımsatmaktadır. Bu da bu iddianın doğruluğunu kuvvetlendiriyor. Ayrıca Arap seyyarların sattığı bir yemek olduğu iddiası da mevcuttur. Tantuni, fakir ve zenginlerin ortak paydası gibidir. Başlangıçta fakir yemeği olarak sofralarda yerini alan Tantuni zaman içerisinde lokantalarda da yerini almıştır. Tantuninin orta ve zengin gelirli kesimle  buluşması 1980’li senelere dayanmaktadır.


Kiminin ara sıcak kiminin yemek olarak kiminin de yemekten sonra bile yiyeceği türden bir yemektir. Mersin’de kuyruk yağı olmayan dürüme Biftek denir, Tantuni denmez. Kuyruk yağı işin içine girince o zaman Tantuni adını alır.


Tantuni İsmi Mersin’de anlatılan bir rivayete göre satıcıların kaşığa yapışan eti, tepsiye veya tencereye düşürmek için vurduğu sesten aldığı söylenir. Hikâyesi de şöyledir; Mersin merkezinde o dönem oturan nüfusun çoğunluğu Araplar ve Yörüklerdir, bir rivayette ismi bilinmeyen veya Hasan olduğu söylenen kişi eti daha uzun muhafaza etmek için haşlar ve tezgâhını kurarak bir mektebin yakınına tezgâhını koyar. Amacı, haşladığı eti yağda kavurarak öğrencilere satmaktır. Dürümün içine domates, maydanoz, soğan da takviye eder. Henüz isimi olmayan bu yiyeceği yapan adama öğrenciler “her geçişimizde kaşığı vurarak tan tun ses çıkartıyorsun, ne satıyorsun?” diye sorarlar. Kaşığın çıkardığı bu yansıma sesi olan “tan tun” sesi adama ilham olur ve ondan esinlenerek “tantuni” cevabını verir.

Rivayet kimi kimselere inandırıcı gelmeyebilir fakat Mersin’de bilinen tantuni kelimesinin kökeni üzerinde en yaygın anlatılan hikâye de budur.


Bir başka anlatılan hikâyede ise tantuni sözcüğü, Arapça bir kelimeden değişime uğrayarak bugün ki haline geldiğidir, hatta bir başka rivayette de XV. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İçel Sancağına bağlı Silifke nahiyesinde Moğol asıllı Moğultay cemaati yaşıyordu. Bugün de Silifke’ye bağlı Multay adını taşıyan bir mahalle halen bulunmaktadır. İslam coğrafyasında Moğol asıllı topluluklara Tatar denilirdi. Mersin’in Gülnar İlçesinde ki yörede halen bu insanlar yani Moğollar yaşamaktadır. Tarihte Moğolların Mersin yöresindeki yerleşimleri dikkate alınınca Tantuni adının Moğolca Tamturi yani atıştırmak, azar azar yemek sözünden de gelmiş olabileceği söylenmektedir.


2.852 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page